Skip to content
Informace pro tisk

PORR dodává technologii pevné jízdní dráhy Slab Track Austria na velkoprojekt HS2

Vídeň, 14. prosince 2020 – železniční velkoprojekt H2 ve Velké Británii vsadil na mezinárodně úspěšnou technologii Slab Track Austria. Nová železniční trať by měla spojovat Londýn s Birminghamem a pokračovat dále na Manchester a Leeds. Tato železniční trať splňuje nejvyšší nároky na vysokorychlostní dopravní systémy a zlepšuje spojení mezi osmi největšími městy ve Velké Británii. Pro tento významný projekt v oblasti infrastruktury dodává společnost PORR 453 km pevné jízdní dráhy - technologie Slab Track Austria v celkové hodnotě zakázky kolem 286 mil. eur (260 mil. GBP).

Technologie Slab Track Austria se úspěšně používá na vysokorychlostních tratích, při výstavbě metra i rekonstrukcích tratí v Evropě i Asii.

© PORR

„Po celém světě jsme dokázali, že naše technologie Slab Track Austria vyhoví i nejvyšším nárokům na výstavbu železnic. Naše technologie pevné jízdní dráhy umožňuje téměř bezúdržbový provoz vysokorychlostních železničních tratí. Jsme hrdí na to, že naším patentem můžeme rozhodujícím způsobem přispět ke zlepšení mobility ve Velké Británii,“ uvedl CEO společnosti PORR Karl-Heinz Strauss.

Ve spolupráci se společností Aggregate Industries UK, předním dodavatelem stavebních materiálů ve Velké Británii, probíhaly dodávky kameniva na výrobu prefabrikovaných desek z lomu nedaleko výrobního závodu Slab Track v Somersetu. Společně s firmou Aggregate Industries dokázala společnost PORR optimálně využít strategických synergických efektů a díky své erudici v oblasti pevných jízdních drah se stala skvělým partnerem tohoto projektu na realizaci infrastruktury.

Rychlostí 360 km/h z Londýna do Birminghamu a Crewe

Po uvedení do provozu bude projekt železniční trati HS2 obsluhovat více než 25 nádraží a zajišťovat spolehlivé a trvalé téměř 30 milionů lidí. Po dokončení projektu mohou vlaky na této vysokorychlostní trati projíždět rychlostí až 360 km/h. V 1. etapě bude vybudována železniční trať mezi Londýnem a Birminghamem. V rámci etapy 2a bude železniční trať prodloužena až do Crewe a v rámci etapy 2b až do Manchesteru na západě a do Leedsu na východě.

Smlouva se společností PORR na dodávku pevné jízdní dráhy platí od ledna 2021. V první etapě zahrnuje jak projekt a poradenství, tak výrobu a dodávku nosných desek pro železnici na zhotovení celkem 338 km pevné jízdní dráhy, na zemní práce a mostní stavby. Kromě toho bylo dohodnuto opční právo na realizaci dalších 115 km patentované jízdní dráhy v etapě 2a.

Slab Track Austria zajistí udržitelnou mobilitu

Systém pevné jízdní dráhy Slab Track Technologie vyvinula Společnost PORR ve spolupráci s Rakouskými spolkovými dráhami ÖBB a poprvé jej realizovala v roce 1989. Od té doby byla tato technologie úspěšně použita v Rakousku, Německu, ve Velké Británii, na Slovensku, v České republice, ve Slovinsku i v Kataru. Tato technologie splňuje všechny požadavky stanovené pro vysokorychlostní dopravu: téměř bezúdržbový provoz železniční trati, vysoká míra zabezpečení a minimální opotřebení vlaků. Tento jedinečný systém je odpovědí společnosti PORR na stále rostoucí poptávku po efektivnější, rychlejší, spolehlivější a trvale udržitelné mobilitě. PORR v současné době sází na tuto udržitelnou technologii při realizaci mnoha mezinárodních stavebních projektů, kromě jiných v projektu Stuttgart 21 úsek C v Německu, Koralmbahn v Rakousku, Barking Riverside ve Velké Británii nebo projektu tunelů metra Melbourne Metro Tunnel v Austrálii.

Data a fakta v kostce

Typ projektu: Infrastruktura, pevná jízdní dráha
Objem prací: Projektové práce, poradenství, výroba a dodávka 453 km pevné jízdní dráhy
Objednatel: HS2 Ltd.
Zhotovitel: PORR UK Ltd.
Termíny realizace: leden 2021 až duben 2029
Finanční objem zakázky: cca. 286 mil. eur (cca. 260 mil. GBP)

 

Media

Zde naleznete všechny materiály související s touto tiskovou zprávu. Možná máte ještě doplňující otázky? Jednoduše nás kontaktujte. Těší nás, že Vám můžeme poskytnout odpovědi.

Kontakt
Jana Mašínová Tisková mluvčí