Skip to content
Informace pro tisk

Konsorcium PORR buduje tunel v polském Ústí nad Svinou

zleva do prava:

Marcin Konarzewski – CEO Of Energopol Szczecin,

Mustafa Tuncer – Head Of Gulermak Polska,

Piotr Kledzik – CEO Of PORR,

Janusz Zmurkiewicz – the President of Swinoujscie City,

Maciej Chrzanowski – CEO Sweco Consulting Polska,

Maciej Durski – CEO Lafrentz Polska

 

© PORR

Ústí nad Svinou (Świnoujście)/Vídeň, 17. září 2018 – za účasti předsedy polské vlády Mateusze Morawieckého, byla dnes podepsána smlouva na výstavbu tunelu u města Ústí nad Svinou. Realizací projektu tunelu bylo pověřeno konsorcium ve složení PORR, Gülermak a Energopol-Szczecin. Finanční objem této zakázky se pohybuje kolem 150 mil. eur. Doba výstavby se odhaduje na 48 měsíců.

Celková délka projektu dosahuje téměř 3,2 km. Skládá se z ražené části v délce 1,44 km prováděné technologií ražby v plném profilu hydraulickým štítem TVM. Průměr výlomu tunelu je 13,5 m a bude v něm vybudována dvouproudová komunikace o šířce jízdního pruhu 3,5 m včetně evakuačních zálivů, za pomoci technologie zpevňování hornin zmrazováním. Projekt bude realizován konsorciem jako zakázka ve formě Design & Build.

"Tunel v Ústí nad Svinou je jedním z našich nejdůležitějších projektů v oblasti infrastruktury v Polsku. Naši kolegové z Polska a Rakouska, spolu se zkušenými odborníky z firem Gulermak a Energopol-Szczecin dokáží svoji technickou odbornost a erudici v oboru výstavby i své inovační schopnosti“, sdělil Karl-Heinz Strauss, CEO společnosti PORR.

Po dokončení tunelu na podzim roku 2022 vznikne přímé spojení mezi ostrovem Uznojem a polskou pevninou. Navíc se zkrátí doba dojezdu na pouhých pár minut a trvale se zlepší spojení do polských rekreačních oblastí v Západním Pomořansku.

Ústí nad Svinou sází na sdružení kolem společnosti PORR

„Projekt ve formě Design & Build v Ústí nad Svinou počítá s vysokou flexibilitou a schopností nalézt správné technické řešení. Udělení zakázky našemu sdružení opět potvrdilo vynikající pověst společnosti PORR v Polsku“, je potěšen Piotr Kledzik, předseda představenstva společnosti PORR S.A. „Obyvatelstvo města Ústí nad Svinou i celého regionu bude profitovat z tohoto zásadního zlepšení dopravní infrastruktury.“

Polské město Ústí nad Svinou se nachází jak ve východní části ostrova Uznojem (Uznam), tak na ostrovech Volyň (Wolin) a Karsibor. Ostrov Uznojem je správním centrem a centrem služeb a rovněž přímořským lázeňským centrem se zázemím pro turisty a lázeňskými zařízeními. Téměř 80 % obyvatel Ústí nad Svinou žije na ostrově Uznojemu.

Ostrovy Uznojem a Volyň od sebe odděluje Svina, průliv propojující Štětínský záliv s Baltským mořem. Provoz mezi ostrovy dosud zajišťují trajekty. S ohledem na vysokou dopravní vytíženost může doba čekání na trajekt v době prázdnin trvat i několik hodin. Přepravu trajekty navíc ztěžují proměnlivé povětrnostní podmínky.

Data a fakta ve zkratce

 

Název projektuTunel v Ústí nad Svinou (Swinetunnel)
ObjednatelMěsto Ústí nad Svinou
ZhotovitelSdružení společností PORR S.A., PORR Bau GmbH, Gülermak Agir Sanayi Inşaat ve Taahhut A.S a Energopol-Szczecin S.A.
Objem pracíDesign & Build
Doba výstavby48 měsíců
Finanční objem zakázkycca. 150 mil. eur netto (645 mil. PLN netto)

 

 

Media

Zde naleznete všechny materiály související s touto tiskovou zprávu. Možná máte ještě doplňující otázky? Jednoduše nás kontaktujte. Těší nás, že Vám můžeme poskytnout odpovědi.

Kontakt
Jana Mašínová Tisková mluvčí