Skip to content
Informace pro tisk

PORR odstartuje stavbu fotbalového stadionu v Pardubicích

Pardubice/Praha, 12.03.2021 – Zastupitelstvo města Pardubice schválilo na čtvrtečním zasedání projekt přestavby Letního stadionu. Pro byla většina pardubických zastupitelů a rekonstrukce fotbalového stánku pro prvoligové fotbalisty tak může odstartovat. Podpis smlouvy mezi městem Pardubice a společností PORR a.s. proběhne elektronicky v pátek 12.3.2021. Společnost PORR a.s. soutěž vyhrála v transparentním řízení metodou Design and Build, podobu výsledného stadionu tak navrhla a následně jej i zrealizuje.

“Původní areál v letošním roce slaví 90 výročí. Historická budova stadionu z roku 1931 je památkově chráněná a jedním ze zadávacích požadavků výběrového řízení byla její rehabilitace včetně obnovení původního vzhledu fasády západní tribuny,“ popisuje požadavky výběrového řízení Dušan Čížek, člen představenstva společnosti PORR a.s. zodpovědný za pozemní stavby, a dodává: „Díky našim rozsáhlým odborným znalostem v oblasti výstavby několika velkých stadionů během příprav na EURO 2008 v Rakousku a stejně tak stadionu AL – Wakrah v Kataru pro Mistrovství světa v roce 2022, jsme optimálně připraveni, abychom stadionu v Pardubicích obnovili zašlou slávu.“

Současná sportovní aréna s dlouholetou tradicí

Parametry projektu převyšují podmínky Fotbalové asociace ČR. Na stadionu, který je plánovaný pro kategorii UEFA 3, bude 4600 zastřešených sedaček, 6 skyboxů (každý z nich pro 12 lidí), vznikne také VIP zóna pro 150 lidí, MIX zóna i komfortní zázemí pro média a jejich práci. Projektanti počítali i s prostory pro občerstvení a toalety diváků, které by měly mít dostatečnou kapacitu. Vítězný návrh společnosti PORR a.s. navíc umožnuje v případě potřeby navýšení celkové kapacity stadionu až na kategorii UEFA 4, která by umožnila pořádání pohárových zápasů.

„Při vytváření návrhu jsme chtěli plně využít možností lokality v centru města. Kapacitu stadionu lze dostavbou tribun za brankami navýšit na 6600 míst a v případě, že by pardubičtí fotbalisté dosáhli i na evropské soutěže, lze dostavbou rohů vytvořit arénu pro více než 8000 lidí,“ vysvětluje Čížek záměr při vytváření projektu.

Citlivá obnova orientačních bodů

Po dokončení bude jedinečný Letní stadion bodovat moderním vybavením nejmodernější sportovní arény. To vše při zachování historického charakteru oblíbeného fotbalového stadionu. A fotbalisté SK Pardubice, kteří jsou pod tlakem výjimky FAČR, tak budou moci pokračovat v nejvyšší národní fotbalové lize. Na stadionu hodného prvoligového klubu a navíc přímo v centru města.

Data a fakta v kostce:

Projekt: Návrh a výstavba stadionu
Rozsah služeb: Design & Build
Klient: Statutární město Pardubice
Dodavatel: PORR a.s.
Doba výstavby: 94 týdnů
Rozpočet: cca 380 milionů korun

 

Media

Zde naleznete všechny materiály související s touto tiskovou zprávu. Možná máte ještě doplňující otázky? Jednoduše nás kontaktujte. Těší nás, že Vám můžeme poskytnout odpovědi.

Kontakt
Jana Mašínová Tisková mluvčí