Skip to content
Informace pro tisk

Společnost PORR získala další významnou zakázku v Rumunsku

Vídeň/Bukurešť, 15. 2. 2022 - Společnost PORR Romania rozšířila své široké portfolio o velkou prestižní zakázku: projekt a výstavbu dálnice Sibiu - Pitești, úsek 4 (Tigveni - Curtea de Argeș). Jedná se o 9,86 kilometrů dlouhý úsek s 1,35 kilometrů dlouhým tunelem. Celková hodnota zakázky činí 311 milionů eur (1,54 miliardy rumunských lei). Doba realizace je 60 měsíců.

"Projekt dálnice Sibiu - Pitești je důležitým úsekem IV. panevropského koridoru. Jsme hrdí na to, že se můžeme ujmout dalšího klíčového úseku této dopravní osy," říká Karl-Heinz Strauss, CEO PORR AG. Společnost PORR má na starosti i projektování a výstavbu úseku 1, 13,7 kilometrů dlouhé části dálnice mezi Sibiu a Boițou. Tento projekt už je dokončený ze zhruba šedesáti procent. "Úsek 4 považujeme za mimořádně zajímavý," říká Strauss. Při realizaci projektu se uplatní společné know-how společnosti PORR v oblasti výstavby tunelů a silnic.

První dvoutubusový dálniční tunel

Na dálničním úseku o délce 9,86 kilometrů se bude nacházet několik náročných stavebních objektů, včetně dvanácti mostů a nadjezdů a viaduktů o průměrné délce 230 metrů. Nejdelší viadukt bude měřit 630 metrů. Kromě toho jsou plánovány dvě dálniční estakády a křižovatka v Tigveni. Jako hlavní zhotovitel bude PORR stavět první dvoutubusový dálniční tunel v zemi metodou podzemní výstavby. Tunel se bude skládat ze dvou galerií, které budou vzájemně propojeny třemi průchody. Stavba dlouhá 1,35 kilometrů, která bude procházet pohořím Momaia v okrese Argeș, má být klíčovým doplňkem stávající silniční infrastruktury.

Dálnice Sibiu - Pitești měří celkem 123 kilometrů a je rozdělena na pět úseků. Pro rumunskou dopravní infrastrukturu je významná tím, že se jedná o nejkratší spojení mezi západem a jihovýchodem země. Je to také první dálnice v Rumunsku, která překonává Karpaty. "PORR hraje klíčovou roli v propojení středozápadní oblasti této země s evropskou silniční sítí," říká Strauss.

Data a fakta v kostce

Typ projektu: Projektování a výstavba dálnice Sibiu-Pitești; úsek 4: Tigveni - Curtea de Argeș
Rozsah služeb: Design & Build
Klient: CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. Romania)
Dodavatel: PORR Construct S.R.L.
Doba výstavby: Cca 311 milionů eur (1,54 miliardy rumunských lei) bez rezervy na nepředvídané události
Doba výstavby: 60 měsíců
Media

Zde naleznete všechny materiály související s touto tiskovou zprávu. Možná máte ještě doplňující otázky? Jednoduše nás kontaktujte. Těší nás, že Vám můžeme poskytnout odpovědi.

Kontakt
Jana Mašínová Tisková mluvčí