Skip to content
Novinky

Slavnostní osazení prvního sloupu letního stadionu v Pardubicích

Revitalizovat zchátralý sportovní stadion, který byl slavnostně otevřen před 90 lety na moderní fotbalový stadion kategorie UEFA 3, je výzva pro opravdové odborníky a ty společnost PORR ve svých řadách má.

 

Před půl rokem společnost PORR zvítězila ve výběrovém řízení s projektem připraveným metodou Design&Build a obratem započala s časově i organizačně náročnými bouracími a demoličními pracemi.

V pondělí, 13.12. pak přesně podle plánu proběhlo´slavnostního osazení prvního sloupu severní tribuny. Ceremoniálu byli přítomni zástupci magistrátu, odborné veřejnosti, Fotbalové asociace ČR, FK Pardubice a generálního dodavatele stavby, společnosti PORR a.s. Pozvání přijal i dědic autorských práv k dílu, syn pana architekta Karla Řepy, jednoho z autorů původního stadionu.

Po zapuštění sloupu do připraveného kalichu následovala slova chvály dosavadního průběhu a přípravy projektu a naděje v další zdárné pokračování stavby, která přednesli primátor statutárního města Pardubice,  pan Martin Charvát, předseda FAČR pan Petr Fousek a předseda FK pan Vladimír Pitter. Člen představenstva PORR a.s., pan Dušan Čížek pak vyjádřil poděkování zadavateli projektu za zadání zakázky metodou Design&Build, díky které můžeme postavit stadion, který jsme si sami projektovali. „Zároveň chci vyjádřit obrovský respekt. Respekt k dílu, které bylo vybudováno před 90 lety. Snažili jsme se tedy navrhnout projekt, který co nejvíce odpovídá původní stavbě za současného splnění moderních standardů a požadavků jak sportovců, tak diváků," řekl Čížek.

Posléze řečníci zapuštěný sloup symbolicky poklepali.

Další etapy projektu

V dalších etapách realizace projektu bude probíhat stavba prefabrikovaných konstrukcí severní, východní a jižní tribuny a montáž jejich ocelového zastřešení.  Na památkově chráněné západní tribuně budou dokončeny náročné práce jejího statického zajištění a bude probíhat stavba zděných a monolitických konstrukcí.

Pokládka trávníku, který pro splnění prvoligových standardů bude nejen zavlažovaný, ale i vyhřívaný je plánována na září 2022.

V lednu 2023 by měl být nový stadion předán k užívání a na jaře téhož roku se tedy mohou nejen sportovci, ale i jejich fanoušci a diváci těšit na hru na zbrusu novém, revitalizovaném stadionu.

Stadion bude mít po rekonstrukci kapacitu 4600 diváckých míst, z toho 600 na historické západní tribuně. V případě potřeby je možné tuto kapacitu ještě navýšit.