Skip to content
Informace pro tisk

PORR zahajuje přípravné práce na přečerpávací elektrárně Ebensee

Vídeň, 24.10.2023 - Společnost PORR byla pověřena výstavbou přečerpávací elektrárny Ebensee pro firmu Energie AG Oberösterreich. Na projektu stavební společnost PORR využije své rozsáhlé odborné znalosti a zkušenosti. Objem zakázky pro firmu PORR činí přibližně 167 milionů EUR. Do zkušebního provozu má být elektrárna uvedena na konci roku 2027.

"Přečerpávací elektrárny mohou akkumulovat velké množství energie a v době nejvyšší poptávky ji opět uvolňovat. Jsou proto nezbytnou součástí energetického přechodu," říká CEO společnosti PORR Karl-Heinz Strauss. "Tento projekt je obzvláště důležitý pro rozpočet na energie v Horním Rakousku." Při přebytku elektřiny se voda z jezera Traun přečerpá téměř 500 m vysoko do zásobníku v horách. V případě zvýšené poptávky je pak odtud možné dodávat ekologickou elektřinu; není nutné ji kupovat na trhu ani nově vyrábět z fosilních paliv.

Elektrárna je nejen významným, ale také náročným projektem: kromě zemních a inženýrských prací zahrnuje například také výstavbu výpustného objektu Traunsee, výstavbu tunelu a štoly, výstavbu dvou svislých šachet a hloubení šikmé šachty s neobvykle velkým sklonem 60°. Společnost PORR zde uplatní své bohaté zkušenosti s výstavbou přečerpávacích elektráren. Kromě projektu Ebensee staví PORR v současné době také kaverny a štoly pro přečerpávací elektrárnu Limberg III v Salcbursku, Rodund ve Vorarlbersku a Forbach v Německu.

Velkolepá příprava

Slavnostním položením základního kamene společností Energie AG v říjnu byly zahájeny přípravné práce na přečerpávací elektrárně Ebensee. Čistá doba výstavby je přibližně čtyři roky a uvedení elektrárny do zkušebního provozu je plánováno na konec roku 2027. "Nezbytné přípravné činnosti jsou vzhledem k velikosti projektu někdy až spektakulární. Například konstrukce výpusti z jezera Traunsee, což je ocelová konstrukce vážící několik tisíc kilogramů, se vyrábí na druhé straně jezera a poté se spouští na vodu jako loď a vytahuje na místo," popisuje Strauss.

"Rozšíření počtu zařízení pro skladování energie, jakým je tato přečerpávací elektrárna, je základním předpokladem pro zajištění dostupnosti elektřiny v budoucím energetickém systému. Přečerpávací elektrárny jsou v závislosti na své konstrukci schopny pokrýt velmi široké výkonové pásmo - na straně turbíny a/nebo čerpadla. To jim umožňuje mimořádně pružně a rychle reagovat na změny v poptávce a výrobě elektřiny, a tím také významně přispívají k bezpečnosti dodávek," vysvětluje COO  společnosti Energie AG Stefan Stallinger.

Po dokončení bude mít jeskynní elektrárna výkon 170 MW a skladovací kapacitu 1,32 milionu m3 . Akumulační kapacita umožňuje deset hodin provozu při plném zatížení pro výrobu energie. Hrubá výška je 491 m.

V souladu se svou strategií Green and Lean se společnost PORR zaměřuje také přímo na udržitelnost provozu na staveništi. Například na střechách stavební kanceláře a bytového komplexu pro stavební dělníky jsou instalovány fotovoltaické systémy. Využívají se také elektromobily.

 

Fakta a čísla:

Typ projektu: Výstavba elektrárny, výstavba tunelu
Rozsah prací: Výstavba přečerpávací elektrárny
Objednatel: Energie AG Oberösterreich Erzeugung GmbH
Zhotovitel: PORR Bau GmbH
Doba trvání projektu: říjen 2023 až únor 2028 (zkušební provoz konec roku 2027)
Objem zakázky: 167 mil. EUR
Media

Zde naleznete všechny materiály související s touto tiskovou zprávu. Možná máte ještě doplňující otázky? Jednoduše nás kontaktujte. Těší nás, že Vám můžeme poskytnout odpovědi.

Kontakt
Jana Mašínová Tisková mluvčí