Skip to content
Informace pro tisk

PORR zahajuje projekt výstavby tunelu v Dubaji

  • Zdařilý vstup na trh ve Spojených arabských emirátech
  • Stavba „Deep Tunnel Storm Water Systems“ je průkopnickým projektem realizovaným společností PORR v Dubaji
  • Termín dokončení projektu je stanoven do zahájení veletrhu EXPO 2020
  • Finanční objem zakázky: ca. 300 mil. EUR (v rámci sdružení)

Vídeň, 3. září 2018 – Společnost PORR realizuje pro magistrát města Dubaje společně s firmou Belhasa Six Construct projekt „Deep Tunnel Storm Water System“. Projekt tunelu musí být dokončen včas před zahájením veletrhu EXPO 2020. V rámci sdružení se na projektu podílí více než 600 pracovníků z celého světa. Tímto projektem z odvětví infrastruktury vstoupila společnost PORR, jako poskytovatel komplexních služeb, na nadějný hospodářský trh ve Spojených arabských emirátech. Finanční objem zakázky dosahuje 300 mil. EUR pro celé sdružení.

„Dubaj je jedním z centrálních míst arabského hospodářského prostoru. Vstup na trh ve Spojených arabských emirátech je pro společnost PORR skutečným milníkem. Naše dlouholeté zkušenosti s technologicky vysoce vyspělými průkopnickými projekty a naše vynikající mezinárodní pověst, co se týká realizace projektů velkého rozsahu v oblasti infrastruktury, byly pro udělení této zakázky rozhodující“, sdělil hrdě CEO společnosti PORR Karl-Heinz Strauss.

Ambiciózní projekt tunelu v pouštním emirátu Dubaj

Konstrukce tunelu „Deep Tunnel Storm Water System“ má délku 10,4 km a šachty vedou v hloubce až 45 m. Vnitřní průměr tunelu, realizovaného pomocí razicího štítu a vyztuženého tybinkovým ostěním, dosahuje 10 m. Tímto tunelem bude odváděna podzemní a srážková voda směrem k čerpací stanici u moře. Po dokončení bude tímto tunelem odváděna voda z přibližně 40 % území města Dubaje: mimo jiné z jižní části Dubaje, z letiště Al Maktoum International Airport, z areálu veletrhu EXPO 2020 a rovněž ze sousedních obcí.

Honba za rekordy v městě superlativů

Město Dubaj se proslavilo svými rekordy a působivými architektonickými dominantami. Rovněž projekt tunelu nastolí nová měřítka: Každá z obou vrtných hlav razicích štítů, které budou při ražbě použity, má průměr 11,05 m, tedy největší, jaký byl kdy ve Spojených arabských emirátech nasazen.

Technická dokonalost jako garance úspěchu

Obě startovací šachty jsou již vyhloubeny, v současné době se začíná pracovat na přípravných štolách pro montáž technologie TBM. Dílenská přejímka razících štítů již proběhla a dodávka zařízení se očekává v polovině října. Do termínu zahájení ražby musí sdružení vybudovat továrnu a spustit výrobu tybinků. Rovněž je potřeba včas před zahájením ražby zajistit dopravu razících štítů do Dubaje a montáž vrtných souprav týmem zkušených specialistů přímo na místě stavby. Na této velké stavbě panuje skvělá nálada a všechny týmy jsou si jisty, že projekt bude dokončen včas, před otevřením veletrhu EXPO 2020.

Všechny údaje a fakta ve zkratce

Název projektuUAE Dubai Storm Water System
ObjednatelDubai Municipality (magistrát města Dubaj - DM)
Sdružení PORR Bau GmbH (Dubai Branch); Belhasa Six Construct
Lhůta pro dokončení36 měsíců
Typ projektuvýstavba tunelu
Hodnota zakázkycca. 300 mil. EUR
Media

Zde naleznete všechny materiály související s touto tiskovou zprávu. Možná máte ještě doplňující otázky? Jednoduše nás kontaktujte. Těší nás, že Vám můžeme poskytnout odpovědi.

Kontakt
Jana Mašínová Tisková mluvčí