Skip to content
Informace pro tisk

PORR přináší silné předběžné výsledky za rok 2022 a potvrzuje pozitivní výhled

  • Objem zakázek vzrostl na 8.2 mld. EUR
  • Silný nárůst produkce (+8.7 %) a obratu (+11.9 %)
  • Solidní EBT marže v rámci očekávání
  • Optimistický výhled na rok 2023
     

Vídeň, 28.02.2023 – První ukazatele výkonnosti  a zisku společnosti PORR vykazují vynikající bilanci: PORR dosáhl významných přírůstků jak v produkci, tak v objemu zakázek. Se zvýšenou EBT marží tak PORR drží správný kurs.

"Rok 2022 byl pro společnost PORR velmi pozitivní," říká Karl-Heinz Strauss, CEO PORR. "Dokázali jsme se zlepšit ve všech klíčových oblastech - a to ve velmi různorodém ekonomickém prostředí s rostoucí inflací." Jako stavební společnost s velkou působností v oblasti infrastruktury těží PORR z přetrvávající vysoké poptávky v této oblasti.”

V hospodářském roce 2022 zvýšila společnost PORR svou produkci o 8,7 % na 6 226 milionů EUR a tržby vzrostly dokonce o 11,9 % na 5 786 mil. EUR. Přispěly k tomu i projekty v oblasti železničních staveb v Rakousku, včetně segmentu Slab Track Austria a  velkých projektů v Rumunsku. Nejvýznamnějším trhem zůstalo s podílem 45,8 % Rakousko, následované Německem a Polskem. Také v oblasti zisku jsme dosáhli pozitivních výsledků.  S EBT marží ve výši 1,8 % byl výsledek za rok 2022 o 28,9 % vyšší než v předchozím roce.

Objem zakázek dosáhl nového maxima ve výši 8 204 milionů EUR, přičemž ve všech oblastech došlo k nárůstu o 5,7 %. Objem zakázek tak opět výrazně převyšuje hodnotu roční produkce. Příchozí zakázky se zvýšily o dalších 3,8 % a dosáhly 6 659 milionů EUR. Mezi nejvýznamnější nové zakázky v roce 2022 patří několik projektů v oblasti průmyslové výstavby. Největší z nich je rekonstrukce a nová výstavba části závodu BMW Group v Mnichově. Přibyla také dvě nová datová centra v Berlíně a polských Jawczycích a nové sídlo provozovatele elektrické sítě PSE v Polsku.

Na základě současných obecných podmínek očekává představenstvo pro finanční rok 2023 objem produkce minimálně na úrovni předchozího roku a další nárůst zisku. Hodnocení dalšího průběhu podnikání vychází z aktuálních cílů v jednotlivých oblastech a z příležitostí a rizik vznikajících na příslušných trzích.

Finální údaje a kombinovanou výroční zprávu a zprávu o udržitelném rozvoji společnost PORR poprvé zveřejní 30. března 2023.

Media

Zde naleznete všechny materiály související s touto tiskovou zprávu. Možná máte ještě doplňující otázky? Jednoduše nás kontaktujte. Těší nás, že Vám můžeme poskytnout odpovědi.

Kontakt
Jana Mašínová Tisková mluvčí