Skip to content
Novinky

Umíme mosty - rekonstruovat i stavět... silniční i železniční!

Přesvědčit se o tom mohli zástupci zadavatele – společnosti Správa železnic - a médií a regionálních zpravodajství při červnovém osazením železničního mostu na rekonstruované železniční trati Uničov-Libina / Libina – Šumperk.

V úterý 21. června na této trati proběhlo u Šumperka osazení jednoho z mostů. Tento most se skládá z 2 ocelových konstrukcí o hmotnostech 50 a 40 tun, které na místo byly dovezeny v ranních hodinách. V průběhu dopoledne byly oba díly pomocí jeřábu s nosností 200 t usazeny na vybetonované opěry, na kterých byly rovněž vybetonovány ložiskové bločky a na nich usazena ložiska.

Přesné usazení konstrukce po celou dobu akce bedlivě kontrolovali a řídili pracovníci geodetické společnosti Gefos.

Po precizním a v podstatě na milimetr přesném usazení, následovalo kompletní vzájemné srovnání obou dílů a pak proběhla přejímka konstrukce v montážní poloze za účasti investora. Až poté bylo možno započít se svářečskými pracemi, které budou trvat celkem 7-10 dní.

Nový most bude širší a delší, štěrkové lože umožní tišší jízdu vlaků i snazší údržbu.

Aby se zvýšila podjezdová výška pod mostem, je nutno zahloubit silnici pod mostem. Jak uvedl hlavní stavbyvedoucí, David Režnar: „Koleje do kopce neuděláme. Ale bude se odtěžovat původní komunikace, zhruba o 90 cm, čímž se zvýší podjezdná výška na 4,5 m.“

Tento most však není jediným, který má na starosti. „Aktuálně pracujeme v celém úseku na dalších třech menších mostech. V brzké době započneme práce na čtvrtém a třech dalších propustcích. Do podzimu bychom měli mít všechny objekty hotovy, aby mohli kolegové ze závodu Železničních staveb plynule pokračovat v pracích na železničním spodku a svršku,“  dodává Režnar.

Držíme palce všem řidičům jedoucím po silnici vedoucí do nedalekých Hraběšic, aby byl podjezd úspěšně zprovozněn dle plánu – v průběhu srpna tohoto roku, a všem cestujícím, aby jim celá trať brzy opět sloužila k plné spokojenosti a bezpečnější a rychlejší přepravě.